DIETNÍ A REŽIMOVÁ OPATŘENÍ PŘI REFLUXNÍ CHOROBĚ
- Nepřejídat se. Redukce váhy u obézních pacientů
- Jíst po menších dávkách a častěji (malé dávky jsou snáze stráveny a nezatěžují žaludek)
- Jíst nejméně 2-3 hodiny před spaním (dostatečný čas pro strávení jídla v žaludku)
- Večer vyloučit těžká jídla (tučné nebo luštěniny)
- Každé sousto důkladně rozkousat (pokud přijde strava do žaludku dostatečně rozmělněna, rychleji přejde do tenkého střeva. Rovněž při kousání vzníká více slin, které neutralizují kyselost)
- Z nápojů vyloučit kávu (i bezkofeinovou), dále alkohol, kolu, mátový čaj. Nápoje se vždy snášejí lépe studené než teplé. Kofeinové potraviny a nápoje podporují produkci žaludečních šťáv. Alkohol snižuje tonus dolního jícnového svěrače a rovněž zpomaluje trávení žaludečního obsahu.
- Vyvarovat se tučných jídel i sladkých (především čokoláda, buchty, koblihy, čerstvé pečivo)
- Vyvarovat se česneku, cibule, pepermintu (snižují tonus dolního jícnového svěrače)
- Omezit ostře kořeněná jídla jako pepř, chilli, zázvor (zvyšují produkci žaludečních šťáv)
- Vynechat sycené nápoje pomocí CO2 (zvyšuje kyselost žaludečního obsahu)
- Pro úpravu jídel volit raději dušení či vaření (při smažení vznikají hůře stravitelné látky)
- Jíst dostatek vlákniny (přispívá k pravidelnosti stolice a plná střeva tak nezvyšují nitrobřišní tlak)
- Přestat kouřit. Nikotin snižuje tonus dolního jícnového svěrače a vyvolává žaludeční hypersekreci
- Při spánku zvednout hlavu postele o 20 CM (znesnadní se tím zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu)
- Nosit volné oblečení které netlačí žaludek
- Vyvarovat se chronickému stresu (při dlouhodobém stresu se zvyšuje produkce žaludečních šťáv)