DIETNÍ A REŽIMOVÁ OPATŘENÍ PŘI REFLUXNÍ CHOROBĚ

  • Nepřejídat se. Redukce váhy u obézních pacientů
  • Jíst po menších dávkách a častěji (malé dávky jsou snáze stráveny a nezatěžují žaludek)
  • Jíst nejméně 2-3 hodiny před spaním (dostatečný čas pro strávení jídla v žaludku)
  • Večer vyloučit těžká jídla (tučné nebo luštěniny)
  • Každé sousto důkladně rozkousat (pokud přijde strava do žaludku dostatečně rozmělněna, rychleji přejde do tenkého střeva. Rovněž při kousání vzníká více slin, které neutralizují kyselost)
  • Z nápojů vyloučit kávu (i bezkofeinovou), dále alkohol, kolu, mátový čaj. Nápoje se vždy snášejí lépe studené než teplé. Kofeinové potraviny a nápoje podporují produkci žaludečních šťáv. Alkohol snižuje tonus dolního jícnového svěrače a rovněž zpomaluje trávení žaludečního obsahu.
  • Vyvarovat se tučných jídel i sladkých (především čokoláda, buchty, koblihy, čerstvé pečivo)
  • Vyvarovat se česneku, cibule, pepermintu (snižují tonus dolního jícnového svěrače)
  • Omezit ostře kořeněná jídla jako pepř, chilli, zázvor (zvyšují produkci žaludečních šťáv)
  • Vynechat sycené nápoje pomocí CO2 (zvyšuje kyselost žaludečního obsahu)
  • Pro úpravu jídel volit raději dušení či vaření (při smažení vznikají hůře stravitelné látky)
  • Jíst dostatek vlákniny (přispívá k pravidelnosti stolice a plná střeva tak nezvyšují nitrobřišní tlak)
  • Přestat kouřit. Nikotin snižuje tonus dolního jícnového svěrače a vyvolává žaludeční hypersekreci
  • Při spánku zvednout hlavu postele o 20 CM (znesnadní se tím zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu)
  • Nosit volné oblečení které netlačí žaludek
  • Vyvarovat se chronickému stresu (při dlouhodobém stresu se zvyšuje produkce žaludečních šťáv)