Bezezbytková dieta
Tato dieta je určena především pro nemocné s chronickým zánětem tlustého střeva, s chronickými
průjmy. Je vhodná i u pacientů po ozařování malé pánve a při průjmech vyvolaných např.
chemoterapií.. Podáváme stravu nedráždivou, která nezanechává nestrávené zbytky, je netučná,
nenadýmavá, ale kaloricky hodnotná s mírně zvýšeným množstvím bílkovin. Vitamin C je často
nutné přidávat ve formě tablet. Ve stravě je nutné vyloučit "hrubou vlákninu"- pokrmy obsahující
nestravitelné vazivo, celulózu, kůžičky z masa, nezralé a kyselé ovoce, ovoce s drobnými pecičkami
apod., bobtnavé ovoce - hrušky, fíky, hrozny, čerstvé třešně. Totéž platí o syrové zelenině, perníku,
luštěninách, některých džemech, nevhodné jsou ledvinky, dršťky, ovar atd.

Hlavní zásady technologické úpravy:
Všechny pokrmy musí být vařené do měkka nebo dušené, bez slupek, zrníček, kůrek. Pokrmy se
málo solí. Z koření užíváme jen citrónovou šťávu, vanilku, zelenou petržel, pažitku, výjimečně
odvar kmínu. Polévky a omáčky se zahušťují moukou na sucho opraženou, čerstvé máslo se přidává
až do hotových pokrmů. Brambory podáváme dobře vařené nebo ve formě kaší a pyré. Nákypy
zapékáme ve vodní lázni, aby se netvořila kůrka. Ze syrového ovoce podáváme pouze oloupaná
jablka, dobře vyzrálá a jemně strouhaná. Pro zvýšení vitamínové hodnoty je možné zkusit málo
sladký rosol. Někdo snáší dobře banán. Jinak ovoce jen rozvařené. Do polévek přidáváme
zeleninové šťávy. Ze zelenin podáváme malé množství špenátu, lisované karotky, mladé lístky
zeleného salátu. Nepodáváme příliš sladké, tučné moučníky. Nevhodné je mléko jako samostatný
pokrm.

Masa
telecí, hovězí, drůbeží - vařené nebo dušené, zadělávané, nákypy, závitky, plátky, pomazánky,
šunková pěna

Příkrmy
krupicový nebo žemlový knedlík, noky, těstoviny, rýžová nebo bramborová kaše

Nevhodné pokrmy
hrách, čočka, fazole, syrová zelenina, zelí hlávkové i kyselé, kapusta, okurky, cibule, ředkev, houby,
syrové ovoce, brambory v kouscích, masa tučná a smažená, masa nakládaná a uzená. Slanina,
škvarky, konzervy, pikantní lahůdky, čerstvé kynuté a smažené pečivo, chléb, koření, oříšky,
mandle.
Je-li zánět spojen s kvašením, musíme omezit cukr. Při hnilobné dyspepsiii naopak vylučujeme
bílkoviny a podáváme sacharidy.