FODMAP (fermentable oligo-monosacharides and polyoils)

- potraviny obsahující: laktozu, fruktozu, fruktanty, galaktanty a polyoly
- jsou osmoticky aktivní, jsou obtížně stravitelné a mohou být v tlustém střevě
fermentovány bakteriemi
- nízko-FODMAP dieta přispívá ke zlepšení symptomů dráždivého tračníku

 

Fruktóza Laktóza Fruktanty Galaktanty Polyoly
ovoce mléko zelenina luštěniny ovoce
Jablka, hrušky
Mango, nashi,
Konzervované
ovoce ve vlastní
šťávě, vodní
meloun
Kravské, kozí, ovčí
mléko, jogurty,
zmrzlina
Artyčoky, červená
řepa, chřest,
růžičková kapusta,
kapusta, fenykl,
česnek, pórek,
cibule, jarní
cibulka (bílá část),
šalotka
Cizrna, čočka,
fazole
Jablka, meruňky,
třešně, lychi,
nashi, nektarinky,
broskve, hrušky,
švestky, sušené
švestky, vodní
meloun
Umělá sladidla Sýry Cereálie   Zelenina
Fruktóza
Kukuřičný sirup
Měkké a čerstvé
Sýry (cottage,
ricotta sýr)
Pšenice, žito -
užíváno ve velkém
množství (chleba,
těstoviny, kuskus,
krekry, sušenky)
  Avokádo, houby
Velké celkové
množství fruktózy
  Ovoce   Uměla sladidla
Koncentrované
ovocné zdroje,
suché ovoce,
ovocné džusy, med
  Vodní meloun   Sorbitol, manitol,
xylitol, maltitol,
isomalt

 

Návod:
zkoušejte vždy jeden sloupeček: jídla v něm nejprve na týden zcela vynechejte , druhý týden tato jídla naopak zvýšeně konzumujte...Pak si porovnáte tato dvě období: nebude-li žádná změna, snášíte cukr uvedený v prvním řádku sloupečku dobře. Při opaku – většinou s projevy nadmutosti, tlaku a někdy i průjmů - máte jeho intoleranci , pak je lepší se mu vyhnout. Pokračujte s dalším sloupečkem.